Evenementen

Bedrijven besparen 3 miljoen euro dankzij ambitieus klimaatbeleid stad Gent

26 juni 2017
Vandaag maakt de stad Gent nieuwe resultaten bekend van de energiecoaching van 43 bedrijven, tijdens een bedrijfsbezoek dat Bond Beter Leefmilieu organiseerde. Gent toont hiermee aan dat een ambitieus klimaatbeleid in combinatie met de gepaste ondersteuning ecologisch én economisch een groot voordeel vormt voor bedrijven: de 43 bedrijven zullen samen op vijf jaar tijd meer dan 3 miljoen euro besparen.

ESP op bezoek bij Viessmann om energiebesparing bij kmo’s te bespreken

22 januari 2016
Er is in Vlaanderen nog heel wat onontgonnen energiebesparingspotentieel. We merken dat kmo’s vaak over het hoofd worden gezien. Een gemiste kans. Op 21 januari organiseerden we daarom ons eerste rondetafelgesprek van 2016 in het hoofdkantoor van onze partner Viessmann België in Nossegem. Samen met enkele coalitieleden en vertegenwoordigers van de Vlaamse administratie bekeken we de drempels om energiebesparing in kmo’s te realiseren.

ESP en minister Turtelboom bezoeken labo van Rode Kruis-Vlaanderen

15 oktober 2015
Sango, het nieuwe laboratorium van Rode Kruis-Vlaanderen in Mechelen, opende in juni zijn deuren. Het kreeg als eerste bedrijfsgebouw het BREEAM-certificaat ‘Outstanding’ en voorziet voor 95 % zelf in energie. ESP nodigde Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom uit voor een rondleiding om aan te tonen dat energiebesparing ook in de niet-residentiële sector al haalbaar is.

ESP rondetafel over de omzetting van de Europese energie-efficiëntierichtlijn

2 juli 2015
Op 2 juli organiseerde ESP een rondetafelgesprek over de omzetting van de Europese energie-efficiëntierichtlijn. De ESP leden wisselden van gedachten met het kabinet van Vlaams minister van energie Turtelboom en de Vlaamse administratie. Tijdens het open en informele gesprek kaartten de ESP leden aan hoe de energierenovatie van overheidsgebouwen volgens hen best kan worden aangepakt.

ESCOs: Wat houdt ze tegen in Vlaanderen?

2 april 2015
De Vlaamse renovatiemarkt hinkt achterop in het streven naar energie-neutrale woningen. ESCO’s zouden die markt een stevige duw in de rug kunnen geven. De aanbodzijde en de financieringsinstellingen zijn er klaar voor, maar de vraag blijft beperkt. Daarom bracht Energy Saving Pioneers, een coalitie van voorlopers in energiebesparing gefaciliteerd door Bond Beter Leefmilieu een aantal sprekers uit de sector samen. Doel: de drempels voor ESCO's bespreken en aanbevelingen uitwerken voor het beleid.

Lancering Energy Saving Pioneers op 11 maart

11 maart 2014
Op 11 maart 2014 houdt Bond Beter Leefmilieu (BBL) de coalitie Energy Saving Pioneers boven het doopvont. De Energy Saving Pioneers zijn vooruitstrevende bedrijven die samen met BBL ijveren voor een meer ambitieus energiebesparingsbeleid in België. Bovendien vragen ze ook een bindende Europese energiebesparingsdoelstelling van 40% tegen 2030.

Moet het beleid de ESCO-markt stimuleren?

2 april 2015
Cultuurcentrum De Markten (zaal achterzolder), Oude Graanmarkt 5, Brussel
Het seminarie geeft inzicht in het potentieel van Energy Service Companies (ESCO's) en de drempels die (beleidsmatig) moeten worden weggewerkt om op brede schaal energie te besparen.