Het Spaans Huis – Brussel

“Koning Boudewijnstichting toont aan dat het haalbaar is om zelfs voor historische gebouwen een heel mooie energieprestatie neer te zetten. Energy Saving Pioneers coalitie vraagt aan de Vlaamse Overheid om een ambitieuze energienorm op te stellen voor renovaties.” (Benjamin Clarysse, Projectmanager Energy Saving Pioneers)

Het Spaans Huis is de naam die de Koning Boudewijnstichting heeft gegeven aan dit historisch gebouw daterend uit de zestiende eeuw. Het is een mooi voorbeeld van hoe je een historisch gebouw energiezuinig kan renoveren met respect voor het patrimonium. 
Belangrijkste energiebesparende kenmerken

  • Een dikke isolatielaag en goede luchtdichtheid  zorgen voor lage energiebehoeften om het gebouw te verwarmen of te koelen.
  • Daarnaast beperken de mechanische ventilatie met warmterecuperatie en de verlichting met daglichtsturing de energievraag van het kantoor. 
  • De voorgevel werd van binnenuit geïsoleerd om de architecturale identiteit van het gebouw te behouden. Nieuwe voorzetramen werden voorzien en thermische bouwknopen geoptimaliseerd om warmteverlies uit te sluiten. Op de minder waardevolle achtergevel werd de isolatie wel aan de buitenzijde aangebracht.
  • Het Spaans Huis is eveneens een comfortabele werkplek geworden. De platte daken van het gebouw werden omgevormd tot groendak en terras en lichtkoepels op de daken zorgen voor extra daglicht in het gebouw.

Meer energiezuinige bedrijfsgebouwen...

De Pit

BIM

Astrotoren

Spaans Huis

Sango

Residentie#94 

CVO De Verdieping

Stebo

Met dank aan www.utility2build.be