Sango – Mechelen

“Het SANGO gebouw toont aan dat energiebesparing loont. Dit gebouw presteert 40% beter dan de huidige norm voor nieuwbouw en door een sterke inzet op hernieuwbare energie, voorziet het gebouw zelfs in 95% van haar eigen energiebehoefte. Energy Saving Pioneers hoopt dat deze pionier ook anderen kan inspireren. Niet enkel ondernemingen, maar ook en vooral onze beleidsmakers.” (Benjamin Clarysse, Projectmanager Energy Saving Pioneers)

Sango is het donorcentrum van het Rode Kruis waar de inzameling, controle, verwerking en distributie van bloeddonaties gecentraliseerd wordt. Het gebouw werd voor haar duurzaamheid zelfs beloond met het BREEAM-certificaat “Outstanding”. 


Belangrijkste energiebesparende kenmerken

  • Met een E-peil van 30 en een K-peil van 20 doet het gebouw het 70% beter dan de norm. Het gebouw is in de eerste plaats bijzonder goed geïsoleerd.
  • Sango heeft een geothermische warmtebron, waarbij thermische energie uit de bodem wordt gehaald in de zomer of erin wordt opgeslagen in de winter. Dit zorgt voor een CO2-reductie van 52% ten opzichte van het traditionele verwarmings- en koelingssysteem.
  • De warmtepompen die deze geothermische warmtebron aansturen, halen hun elektriciteit uit de 2650 m² PV-panelen op het dak.
  • Sango beschikt eveneens over slimme mobiliteitsoplossingen: laadpalen voor elektrische wagens, een fietsenstalling en een ligging op wandelafstand van het station van Mechelen.


Meer energiezuinige bedrijfsgebouwen...

De Pit

BIM

Astrotoren

Spaans Huis

Sango

Residentie#94 

CVO De Verdieping

Stebo

Met dank aan www.utility2build.be