U bent hier

BIM - Brussel

Energy Saving Pioneers maakte voor de Utility2Build beurs te Kortrijk videoreportages van acht fenomenale energiezuinige gebouwen in Vlaanderen en Brussel. 

“De coalitie van de Energy Saving Pioneers vraagt dat de Vlaamse en lokale overheden een duidelijke voorlopersrol opnemen inzake energiezuinig bouwen en renoveren. Op die manier drukken de overheden niet alleen hun eigen energiekosten, maar stimuleren ze ook de markt voor energiezuinige producten en diensten. Bij aanbestedingen zou de overheden in de eerste plaats aandacht moeten hebben voor kwaliteit, innovatie en de milieukost van de producten en diensten die ze aankopen.” (Benjamin Clarysse, Projectmanager Energy Saving Pioneers)

Het nieuwe kantoor van Leefmilieu Brussel, BIM, is een architecturaal pareltje en een hoogwaardig ecologisch gebouwcomplex. Passiefbouw is sinds 2015 in Brussel de norm, en met dit ecologisch visitekaartje geeft Leefmilieu Brussel meteen zelf het goede voorbeeld.

 

 

Belangrijkste energiebesparende kenmerken

  • De grootte van het geveloppervlak is beperkt, zodat er minder transmissieverliezen zijn.
  • De gevels bevatten veel glas maar dragen bij aan het isolatiepeil en de luchtdichtheid van het gebouw door een afwisseling van driedubbele beglazing en hoogisolerende sandwichpanelen. Om oververhitting tegen te gaan, werd een buitenzonnewering ingebouwd. 
  • Forse energiebesparingen worden verwezenlijkt door een combinatie van betonkernactivering in de gebouwstructuur, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning en de 500m² zonnepanelen op het gebogen dak.  
  • Alle werkruimtes grenzen aan de buitenramen en aan het grote atrium in het midden van het gebouw. Dit zorgt voor veel natuurlijk lichtinval en een mooie energiebesparing op verlichting.
  • Dankzij het geïnstalleerde regenwaterrecuperatiesysteem realiseert BIM een significante reductie van het waterverbruik.