U bent hier

CVO De Verdieping – Heusden-Zolder

Energy Saving Pioneers maakte voor de Utility2Build beurs te Kortrijk videoreportages van acht fenomenale energiezuinige gebouwen in Vlaanderen en Brussel. 

“De coalitie Energy Saving Pioneers vraagt aan de Vlaamse overheid om de energienorm voor nieuwbouw te blijven aanscherpen. De gemiddelde nieuwbouw in Vlaanderen loopt immers stelselmatig achter op wat het meest economisch optimale niveau is. Het nieuwe gebouw van het CVO in Heusden-Zolder toont immers aan dat het perfect haalbaar is om een zeer ambitieus energieniveau na te streven.” (Benjamin Clarysse, Projectmanager Energy Saving Pioneers)

De Verdieping, een centrum voor volwassenenonderwijs in Heusden-Zolder is een prachtig voorbeeld van een energiezuinig gebouw. De voorbouw is helemaal passief en de achterbouw is een historisch mijngebouw dat tot lage-energie gerenoveerd is. Het energieverbruik is 75% lager dan bij een traditioneel schoolgebouw. De school houdt zo meer budget over voor haar inhoudelijke werking.

 

 

Belangrijkste energiebesparende maatregelen

  • De performante isolatie van de bouwschil van De Verdieping resulteert in een zeer lage energiebehoefte. Maar ook het reeds bestaande gebouw, dat werd gerestaureerd tot een geklasseerd bezoekersgedeelte, werd langs de binnenzijde opnieuw geïsoleerd en er werd gebruik gemaakt van voorzetramen.  
  • Naast de performante bouwschil, zorgen technieken zoals balansventilatie met warmterecuperatie en zonnepanelen voor bijkomende energiewinsten.
  • Bij de bouw werd veel aandacht besteed aan het gebruik van milieuvriendelijk duurzame materialen. De houtskeletdelen van de buitenschil bestaan uit FSC-gelabeld hout, de gevelbekleding uit 100% recycleerbaar metaal en de structuur van het gebouw is in beton, die een duurzame levensduur, transport en verwerking garandeert.
  • Het hemelwater wordt herbruikt voor de spoeling van toiletten en elektronische kranen voorkomen waterverlies.