U bent hier

De Pit - Nevele

Energy Saving Pioneers maakte voor de Utility2Build beurs te Kortrijk videoreportages van acht fenomenale energiezuinige gebouwen in Vlaanderen en Brussel. 

“Energy Saving Pioneers vindt dat energiebesparing binnen kmo’s meer aandacht moet krijgen. Meer financiële ruimte kan ervoor zorgen dat dergelijke investeringen hoger op de prioriteitenlijst komen te staan. Het hiervoor essentiële budget kan de overheid vrijmaken door innovatieve ondersteuningsmechanismen, zoals groene leningen en derde partijfinanciering.” (Benjamin Clarysse, Projectmanager Energy Saving Pioneers)

De Pit is het schoolvoorbeeld van maatschappelijk verantwoord bouwen. Het gebouw bevat alle innoverende energiezuinige technieken die op dit moment bestaan en is om die reden het meest complete gebouw van België op vlak van energiebesparing. Het gebouw produceert meer energie dan het verbruikt omwille van alle gehanteerde concepten. 

 

 

Belangrijkste energiebesparende kenmerken

  • Een doorgedreven isolatie werd gecombineerd met vooruitstrevende duurzame technieken. Een warmtepomp garandeert de nodige warmte en koelte in het gebouw en een zonneboilersysteem levert sanitair warm water op.
  • Het passieve gebouw wordt geventileerd met een balansventilatie. Via luchtkanalen in de vloer wordt de gekoelde of verwarmde lucht het kantoor binnen gebracht. 
  • Op het dak leveren 112 zonnepanelen de hele dag energie op. Tien actieve lichtkoepels zorgen via een doordacht spiegelsysteem voor een maximale opvang, versterking en verspreiding van zonlicht in het gebouw.
  • Voor de verlichting van het gebouw werd overal gebruik gemaakt van energiebesparende Led lampen.
  • De bouwmaterialen zijn eveneens duurzaam, bijvoorbeeld de dakbedekking die bestaat uit een Cradle to Cradle gecertificeerde plantaardig waterdichtingsmembraan.