U bent hier

Residentie#94 - Leuven

Energy Saving Pioneers maakte voor de Utility2Build beurs te Kortrijk videoreportages van acht fenomenale energiezuinige gebouwen in Vlaanderen en Brussel. 

“Energy Saving Pioneers vraagt dat de overheid financiële ondersteuningsmaatregelen voor energiezuinig bouwen inbed in een stabiel beleidskader op lange termijn. Dat verlaagt de investeringsdrempel, biedt zekerheid aan de investeerder en spoort aan om sneller energiezuinige maatregelen te nemen.” (Benjamin Clarysse, Projectmanager Energy Saving Pioneers)

Residentie#94 is een nieuwe studentenhuisvestiging in Leuven die twee van Leuvens toekomstwensen combineert: extra kamervoorzieningen voor studenten bieden en klimaatneutraal worden. De voormalige hoofdzetel van bouwerij AB Inbev werd volledig heropgebouwd in een studentenresidentie die energieneutraal is en een E-peil van 0 heeft.

 

 

Belangrijkste energiebesparende kenmerken

  • De energiebehoefte werd minimaal gehouden dankzij een sterke isolatie met een K-peil van 16, een minimum aan koudebruggen en een hoge luchtdichtheid.
  • Een ventilatiegroep met 85% warmteterugwinning helpt het energieverbruik mee reduceren.   
  • Optimale beglazing beperkt de warmteverliezen en voorkomt oververhitting.
  • De thermische zonnecollectoren op het dak zorgen voor de productie van warm water en de fotovoltaïsche panelen met een rendement van 17% regelen de productie van elektriciteit.
  • Het mechanische ventilatiesysteem en het sanitair warmwatersysteem zijn gecentraliseerd voor het volledige gebouw.