U bent hier

Astrotoren - Brussel

Energy Saving Pioneers maakte voor de Utility2Build beurs te Kortrijk videoreportages van acht fenomenale energiezuinige gebouwen in Vlaanderen en Brussel. 

“De coalitie van de Energy Saving Pioneers vraagt aan de Vlaamse overheid om een structurele set van coherente  maatregelen te nemen om energiebesparing in gebouwen te bevorderen. Vrijwillige instrumenten kunnen bijdragen tot het behalen van doelstellingen, maar een aantal verplichtende maatregelen om de achterblijvers over de streep te trekken is evenzeer nodig.” (Benjamin Clarysse, Projectmanager Energy Saving Pioneers) 

Sinds 2015 moet elke nieuwbouw of zware renovatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voldoen aan de passiefnorm. Ambitieus, maar haalbaar. De Astrotoren aan de kleine ring bij Madou, toont aan dat je zelfs een 100 meter hoge kantoortoren uit de energievretende jaren 70 kan omvormen tot een passief gebouw. Deze toren wordt vanaf het najaar 2016 in gebruik genomen door Actiris, VDAB en Bruxelles Formation.

 

 

Belangrijkste energiebesparende kenmerken

  • De gebouwschil werd aanzienlijk verbeterd. Een dikke isolatielaag van 20 cm en driedubbele beglazing  werd aangelegd. Hierdoor hebben de ketels in het gebouw 8 keer minder vermogen nodig dan de oude gasketels om het gebouw te verwarmen.
  • Om oververhitting te voorkomen is de totale oppervlakte van de beglazing beperkt tot 50% van de geveloppervlakte en heeft men gekozen voor zonwerende beglazing.
  • Een actief plafond met buizen zorgt voor een aangename temperatuur in het gebouw. Door een warmterecuperatiesysteem wordt nieuwe vers aangevoerde lucht verwarmd door oude uitgaande lucht.
  • Verlichting gestuurd met aanwezigheidsdetectie en Led verlichting zorgen voor grote energiebesparingen.
  • Er werd rekening gehouden met de openbare ruimte door het aanleggen van een ondergrondse parking op vijf niveaus.