U bent hier

Leuven test in primeur warmterecuperatie uit rioolwater

In samenwerking met het investeringsfonds Clean Energy Invest en het Kenniscentrum en Overlegplatform voor Rioleringen in Vlaanderen (VLARIO) start de stad Leuven met een proefproject om 93 sociale appartementen te verwarmen op basis van thermische energie die onttrokken wordt uit het rioolwater.

Klimaatneutraal

Net als enkele andere steden in Vlaanderen wil de stad Leuven zich profileren als een milieubewuste stad. Daarom heeft het de ambitie om tegen 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Naast traditionele acties, zet de stad nu ook in op enkele vernieuwende ideeën. Een van die denkpistes is om restwarmte uit afvalwater te recupereren.

Rioolwater

Met zo een 12 graden in de winter en 20 tot 25 graden in de zomer is rioolwater in vergelijking met de grond- of omgevingslucht behoorlijk warm. Het warme afvalwater wordt opgepompt naar de stookruimte van het gebouw en door een warmtepomp gestuurd. Die schaalt de gewonnen temperatuur op tot zo een 50 graden celsius. Op die manier kan er voldoende energie opgewekt worden om de 93 appartementen te verwarmen en van sanitair warm water te voorzien. Daarnaast wordt ook nog een back-up installatie op gas geïnstalleerd om ook tijdens extreme koude dagen aan de vraag te kunnen voldoen.

Sociaal aspect

De keuze voor dit gebouw was drievoudig. Ten eerste is de nabijheid van de Campus Gasthuisberg een voordeel en zorgt het voor een enorm potentieel aan rioolwater dat van het ziekenhuis afkomstig is. Daarnaast beschikt het gebouw over één grote stookruimte. De appartementen er via centrale verwarming en dus niet elk afzonderlijk verwarmd. Tot slot is in samenspraak met de Sociale Woningbouwmaatschappij Dijledal overeengekomen om deze sociale appartementen uit te kiezen voor het project. Op die manier betalen de bewoners nog maar een bedrag, dat dicht aanleunt tegen het sociaal tarrief. Het voledige project wordt grotendeels gefinancierd door de Europese Unie. De stad Leuven subsidieert 30.000 euro of zo een tien procent van het totale kostenplaatje.

Geurhinder

De inwoners van het gebouw hoeven trouwens niet te vrezen voor geurhinder. De buizen die het afvalwater vervoeren, zijn hermetisch afgesloten.