U bent hier

Verantwoord shoppen in Woluwe

 

Het winkelcomplex Cameleon in Sint-Lambrechts-Woluwe was één van de eerste ecologisch gebouwde winkelcomplexen van Europa in 2009. Het pand vermindert haar energieconsumptie hoofdzakelijk door gebruik te maken van natuurlijke elementen. Als kers op de taart ontving het ecologisch gebouw de Mercuriusprijs voor meest geslaagd winkelgebouw van België.

Het complex werd ingeplant met een oriëntering waarmee ze, afhankelijk van de seizoenen, de blootstelling aan de zon maximaliseert. Zo bespaart het op verwarmings- en verlichtingskosten. De natuurlijke lichtinval wordt aangevuld met efficiënte en ‘slimme’ verlichtingssystemen op basis van bewegingsdetectoren en dimmers. Daarnaast heeft het gebouw een hoge isolatiewaarde van K26 en wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie- en koelingssystemen.

1.25 miljoen voor energiebesparing

Een kleine 9% van de totale kost van het gebouw werd geinvesteerd in energiebesparingsmaatregelen. Op een totaal van 14 miljoen, is dat 1.25 miljoen euro. Er werd gekozen voor ingrepen zoals doorgedreven isolatie, lichtschachten, zonnewering en efficiënte verwarmingsketels.

Hoog ecologisch en economisch rendement

Op die manier zorgt Cameleon voor een verminderde uitstoot van 7.250 ton CO2 over 30 jaar. Het gebouw verbruikt 68% minder energie dan een vergelijkbaar gebouw. De getroffen maatregelen verminderen de factuur met 80.000 euro/jaar. Zonder de tussenkomst van de overheid wordt de investering in 28 jaar terugverdiend. Met subsidies en milieucertificaten is dat tien tot twaalf jaar.

Subsidies en laureaten

Het gebouw ontving in 2009 subsidies als gevolg van de nominatie als demonstratie-gebouw in energie en eco-constructie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In datzelfde jaar ontving het gebouw ook een laureaat voor de Mercuriusprijs 2009, als meest geslaagde winkelgebouw van België.